PUBLICATIONS

PUBLIKATIONEN

PUBLICATIONS

PUBBLICAZIONI

PUBLIKACIJE

Mira Miladinović Zalaznik – Dean Komel (ur.):

Freiheit und Gerechtigkeit als Herausforderung der Humanwissenschaften

Freedom and Justice as a Challenge of the Humanities

[Svoboda in pravičnost kot izziv humanistike]

Peter Lang Verlag, Bern 2018.

Humanistika predstavlja temelj kulturno-civilizacijskega izročila sodobnega sveta. Toda danes se zdi, da sta jo socialno-ekonomski razvoj in tehno-znanstveni napredek na globalni ravni potisnila na obrobje družbe in oslabila njeno vlogo v izobraževanju, kulturi in raziskovanju. Spoprijem z aktualnimi družbenimi krizami, ki so pretresle naše razumevanje svobode in pravičnosti, poziva k ponovnemu ozavedenju pomena humanistične tradicije za sprejemanje in ustvarjanje skupne prihodnosti ter za pripoznanje raznolikosti sveta in dostojanstva posameznika. Prispevki 22 avtorjev v zborniku Foruma za humanistiko obravnavajo smisel in perspektive humanistike danes.

Phainomena, XXVI, 102–103, november 2017

Sto let zgodovinske kontinuitete, ki jo radi obeležujemo z obletnicami, spremlja javljanje neznanske mahinacije, ki je doletela človeštvo v razumevanju lastnega smisla. Danes smo se znašli v situaciji, da tudi oznake »humanistika«, »humanizem« in »humanitarizem« razodevajo zgolj še sprenevedanje spričo tistega, kar se temeljno prikrito odvija s človeškostjo pod zastavo napredka, ki naj vzdržuje obstoječi red. Prispevki v letošnji mednarodni številki revije Phainomena ONE HUNDRED PER CENT to condition humaine obravnavajo s filozofsko-zgodovinskih in družbeno-kritičnih vidikov.

Institute Nova Revija for the Humanities

Gospodinjska ulica 8
1000 Ljubljana
Slovenia

Telephone:
+386 12444560
+386 12444587 (Andrej Božič)

Forum for the Humanities (FORhUM) operates under the auspices of Institute Nova Revija for the Humanities (INR; Ljubljana, Slovenia), the activities of which are financially supported by the Slovenian Research Agency (ARRS; Ljubljana, Slovenia) within the research program P6-0341, the research project J7-8283, and infrastructure program I0-0036.